Τον Άγιο Στυλιανό, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, δηλώνοντας τη σταθερή της στήριξη σε έναν θεσμό με ιστορία και αποστολή τη φροντίδα των πιο ευάλωτων παιδιών της πόλης μας.Όπως τόνισε, «οι ευχές πρέπει να γίνονται πράξη», υπενθυμίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από τη θητεία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέδειξε με συνέπεια τα προβλήματα που ανέκυπταν και τις ανάγκες του Ιδρύματος.
Σήμερα, συνεχίζει σταθερά να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες του Δήμου, στηρίζοντας το έργο του και αγωνιζόμενη στο πλευρό των εργαζομένων.Κατά την επίσκεψη, ενημερώθηκε από τη διοίκηση του δήμου και τους εργαζόμενους για τις σημαντικές προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο εργάζεται καθημερινά με αφοσίωση, προσφέροντας στα παιδιά αγάπη, ασφάλεια και φροντίδα. Ειδική αναφορά έγινε στις εξελίξεις γύρω από την επίλυση του κτιριακού ζητήματος, αλλά και στην αυξανόμενη διασύνδεση του Ιδρύματος με την τοπική κοινότητα.Ωστόσο, παραμένει επείγουσα η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και για διασφάλιση της συνέχισης των προγραμμάτων συμβασιούχων, τα οποία καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες. «Απαιτείται άμεση ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, επέκταση των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, τύπου 1+1 και αύξηση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ για κοινωνικούς σκοπούς», υπογράμμισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί εμπράκτως ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας, καθώς πανελλαδικά καταγράφονται σοβαρά ελλείμματα στην εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας και η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε κάθε παιδί να έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.«Η κοινωνία μας κρίνεται από το πώς φροντίζει τα παιδιά της. Η πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα – με πράξεις, όχι λόγια», κατέληξε.
Η επέκταση του επιδόματος κώφωσης σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας είναι ένα αυτονόητο βήμα- με μεγάλη καθυστέρηση ωστόσο- προς αποκατάσταση της αδικίας την οποία υφίστανται μέχρι σήμερα οι συμπολίτες μας με κώφωση-βαρηκοΐα. Ένα ζήτημα που έχουμε καταθέσει ξανά και ξανά στο δημόσιο διάλογο αλλά και με κοινοβουλευτικές μας ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
Το θέμα της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των κωφών-βαρήκοων ατόμων εξαιτίας της υψηλής δαπάνης των ακουστικών βαρηκοΐας και όλων των υποστηρικτικών βοηθημάτων είναι ζήτημα που έχουμε φέρει στη Βουλή με σχετικές μας ερωτήσεις.
Τον Οκτώβριο του 2023 σε ερώτησή μας σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των κωφών-βαρήκοων ώστε το επίδομα κώφωσης-βαρηκοΐας που χορηγείται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω να μη διακόπτεται και να καταργήσει τους ισχύοντες ηλικιακούς περιορισμούς καθώς και στο αν προτίθεται η κυβέρνηση να καλύψει πλήρως την απόκτηση ακουστικών βοηθημάτων για τους βαρήκοους-κωφούς μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων η απάντηση που είχαμε λάβει ήταν αρνητική.
Είχαμε επισημάνει τότε ότι η κώφωση -βαρηκοΐα είναι μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία. Δεν σταματά να υφίσταται, ούτε θεραπεύεται.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μέχρι σήμερα, το επίδομα κώφωσης βαρηκοΐας, διακόπτεται από την ηλικία των 18 ετών (ή των 25 ετών σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών) έως τα 65 έτη και συνεχίζεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης και άλλης αναπηρίας.
«Σήμερα έγινε ένα αυτονόητο βήμα, με μεγάλη όμως καθυστέρηση. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σθεναρά μέχρι να δικαιωθούν οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος και να ζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».
Η οικονομική επιβάρυνση όμως που έχουν τα κωφά -βαρήκοα άτομα εξαιτίας της δαπάνης ακουστικών βαρηκοΐας και όλων των υπόλοιπων υποστηρικτικών τεχνικών βοηθημάτων είναι δυσβάσταχτη.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας των κωφών-βαρήκοων ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς υπερβαίνει το 30%. Μάλιστα στις ηλικίες 25-40 ετών υπερβαίνει το 70%.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις -όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός- σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κωφοί συμπολίτες μας προσλαμβάνουν την πληροφορία μέσα από τη δημόσια τηλεόραση, με δράσεις υποτιτλισμού.
Πρόκειται για ένα ακόμη δίκαιο αίτημα των συμπολιτών μας το οποίο έχουμε αναδείξει.
Το Φεβρουάριο του 2024, με ερώτησή μας προς τους κ.κ. Υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Μαρινάκη, κ. Μπρατάκο και προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επισημαίναμε το γεγονός οτι δεν τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές από τη δημόσια τηλεόραση, κατά τη μετάδοση των προγραμμάτων της, με αποτέλεσμα την παραβίαση του δικαιώματός των κωφών και βαρήκοων στην ενημέρωση και εν τέλει την άνιση μεταχείρισή τους εν γένει.
Παράλληλα καλούσαμε τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ίση μεταχείριση και το δικαίωμα των κωφών και βαρήκοων στην ενημέρωση.
Ημέρα δικαίωσης του αγώνα μας λοιπόν η σημερινή αλλά και ημέρα επαγρύπνησης. Δεσμευόμαστε για ακόμη μια φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα συμπολιτών μας με αναπηρία και να παλεύει για μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία όπου η Πολιτεία θα αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της για τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας.
Να επανιδρύσουμε το κράτος πρόνοιας για να ζήσουμε σε μία κοινωνία ισότητας.
Η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έρχεται ως συνέχεια των χθεσινών εξαγγελιών για τους ενοικιαστές, τους συνταξιούχους και τους ΑμεΑ συμπολίτες μας, οι οποίες όμως απέχουν κατά πολύ από τις ανάγκες και την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών ως αποτέλεσμα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της υπερφορολόγησης.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες καθώς άφησε να γιγαντωθεί η στεγαστική κρίση και να εξελιχθεί σε βρόχο που πνίγει τα νοικοκυριά.
Το 2023 το 28,5% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη της ΕΕ) δαπάνησε περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης (Μ.Ο. ΕΕ 8,8). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ για το 2024 το 42,8% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των δαπανών στέγασης, το 19% αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και το 56,5% δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φθαρμένα έπιπλα του νοικοκυριού του.
Κι αυτές οι αδυναμίες υπάρχουν όλον τον χρόνο και όχι μόνο τον Νοέμβριο που θα επιστρέφεται ένα ενοίκιο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Με τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού του Μαρτίου τα ενοίκια καταγράφουν αύξηση κατά 10,5% σε ετήσια βάση, υπερ τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στο διάστημα μεταξύ 2019-2023 κατά 5,8% (από το 75,4% του πληθυσμού στο 69,6%).
Αφού πρώτα παρέδωσε τα σπίτια στις τράπεζες και τα funds, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και τα οποία παραμένουν κλειστά, αποδεικνύοντας το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Μίλησε για το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής, το οποίο χαρακτήρισε εμβληματικό, μόνο που στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του ν. 5006/2022, με το οποίο θεσπίστηκε, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διαγωνισμός ούτε προστέθηκε έστω και ένα διαμέρισμα κοινωνικής στέγης μέσω του εν λόγω προγράμματος.
Αναφέρθηκε στο Ανακαινίζω Νοικιάζω, του οποίου η αποτυχία υπήρξε παταγώδης, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να το αποσύρει και να το επαναπροκηρύξει πρόσφατα.
Όσο για τη βραχυχρόνια μίσθωση παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες να αποδείξει με νομοθετικές πρωτοβουλίες ότι επιχειρεί να τη ρυθμίσει, στην πραγματικότητα επέτρεψε να εξελιχθεί η χωρική συγκέντρωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε περιοχές που τελικά αλλοίωσαν τον ίδιο τον χαρακτήρα τους και προκάλεσαν τεράστια πίεση και αύξηση των μισθωμάτων και των τιμών αγοράς, χωρίς ποτέ να προβεί σε τολμηρές κινήσεις ελέγχου και περιορισμού του φαινομένου.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Η μόνη στρατηγική είναι η πολιτική της διάσωση.
Η αντιμετώπιση του στεγαστικού απαιτεί την ίδρυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και εργαλείων για τη χάραξη και υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς στέγης και του ύψους των μισθωμάτων, τη δημιουργία άμεσα ικανού αποθέματος κοινωνικής κατοικίας, την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προγράμματα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών φοιτητών και δημόσιων λειτουργών που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, την αποτελεσματική ρύθμιση και έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι τον Νοέμβριο θα επιστρέφεται ένα ενοίκιο σε ενοικιαστές, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, αλλά επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.
Αν και κάθε μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών που πλήττονται το αντιμετωπίζουμε θετικά, θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το 42,8% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των δαπανών στέγασης, το 19% αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι και το 56,5% δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φθαρμένα έπιπλα του νοικοκυριού του. Κι αυτές οι αδυναμίες υπάρχουν όλον τον χρόνο και όχι μόνο τον Νοέμβριο που θα επιστρέφεται ένα ενοίκιο σε όσους πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η κυβερνητική εξαγγελία τον Σεπτέμβριο του 2024 για αύξηση του Επιδόματος Στέγης, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματός και του Επιδόματος τέκνων 8 μήνες μετά εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση θα προστάτευε την πρώτη κατοικία, θα προέβαινε σε ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς κατοικίας και των μισθωμάτων, θα δημιουργούσε άμεσα ικανό απόθεμα Κοινωνικής Στέγης και θα έπαιρνε μέτρα με προγράμματα ενίσχυσης στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου σε ανάμνηση της πρώτης διεθνούς συνάντησης των Ρομά στο Λονδίνο, το 1971, που έθεσε τις βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους απο την Διεθνή κοινότητα.
Ακόμη και σήμερα όμως, συνάνθρωποί μας Ρομά, αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Οι Τσιγγάνοι πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν, και σήμερα δυστυχώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αθθιγγανοφοβία από τη μία και την αδιαφορία από το κράτος από την άλλη.
Στην Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ 2021-2030 μόλις το 17% των δράσεων αφορούν τους Ρομά (34 σε σύνολο 202) ενώ οι υπόλοιπες αναφέρονται στον γενικό πληθυσμό ή σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν και οι Ρομά.
Στη Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΣΚΕ ΡΟΜΑ 2021-2030, η οποία εισηγείται στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή από τα 14 μέλη μόνο δύο προέρχονται από τους ΡΟΜΑ ενώ η συζήτηση/παρουσίαση της ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030 στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής έγινε ενώ εξακολουθούσε να βρίσκεται σε διαβούλευση στο open.gov και χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να προτείνουν φορείς στην ακρόαση φορέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση, υλοποίησε ένα συνεκτικό σχέδιο με συγκεκριμένες πολιτικές για το θέμα των Ρομά, για πρώτη φορά.
Κορυφαία επιλογή αποτέλεσε η ίδρυση για πρώτη φορά Ειδικής Γραμματείας Ρομά, η οποία είχε ως στόχο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο του σχεδίου και των πολιτικών . Συγχρόνως είχε σκοπό τον συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων που θα εκπονούσαν πολιτικές που θα απευθύνονταν στους Ρομά.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε 150 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πολιτικών.
Κατέγραψε 371 οικισμούς – καταυλισμούς, στους οποίους διαβιούν 100.000 Ρομά, εκ των οποίων οι 75 σε άθλιες συνθήκες.
Δημιούργησε 100 Κέντρα Ρομά με διαμεσολαβητές οι οποίοι έπρεπε να γνωρίζουν τη γλώσσα Ρομανή η οποία έγινε επίσημη γλώσσα.
Εξασφάλισε πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και κατάρτισε προγράμματα υγείας και εργασίας.
Εξασφάλισε πόρους μετεγκατάστασης σε οικισμούς με αξιοπρεπείς συνθήκες και σύναψε συμβάσεις με Δήμους για 15 οικόπεδα για τον σκοπό αυτό.
Ένα πλούσιο έργο, σε μόλις τέσσερα χρόνια, υπό καθεστώς μνημονίων.
Το 2019 με την κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, επιστροφής στο παρελθόν της ντροπής, με την ακύρωση σχεδόν όλων των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεχή απαξίωση και υποβάθμιση των Ρομά.
Η Πολιτεία οφείλει ισότιμα να προστατεύσει τους Ρομά και να τους στηρίξει επιδεικνύοντας ειδική μέριμνα και λαμβάνοντας υπόψιν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.
Όλοι μαζί, πρέπει να μην επιτρέψουμε οι Ρομά να γίνουν ξανά στόχος επιθέσεων ή παρενοχλήσεων.
Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις αξίες μας , κοινές αξίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις.
Για μια κοινωνία στην οποία η ίση μεταχείριση θα αποτελεί πραγματικότητα για όλους.
Για μια κοινωνία με ίσα δικαιώματα αλλά και ευκαιρίες για όλους.